Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

morszczuk pieczony

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

morszczuk filety 1 kg
oliwa 4 łyżki
cebula 1 szt
pomidor 3 szt
ziemniaki 2 szt
cytyna 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
natka pietruszki 2 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: morszczuk pieczony

Rozmrożone filety zalać wyciśniętym sokiem z cytryn, przycisnąć talerzykiem i zostawić w lodówce by się namoczyły. Przed pieczeniem odsączyć. mocno rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać obrane i pozbawione pestek pomidory i dusić ok. 15 minut, rozgniatając na jednolitą masę. Wysmarowany oliwą żaroodporny półmisek wyłożyć gęsto plasterkami ziemniaków. Posolić. Położyć dzwonka ryby posolić i polać 2 łyżkami oliwy. Położyć pomidory i dolać trochę wody. Posypać pietruszką z bułką tartą, polać oliwą. Poddusić na małym gazie przez 2 minuty i wstawić do pieca (180 st.) przykryte folią aluminiową. Piec, aż ziemniaki i ryba będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.05.2012 22:17
Smaczne to.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak