Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porosołowa

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
masło 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
Farsz:
mięso z rosołu 250 g
marchewki z rosolu 2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
jogurt naturalny 4 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
sos
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 4 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porosołowa

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z dolą, dodajemy miękkie masło, jajko i jogurt i wyrabiamy ciasto. Gładkie ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy cienki okrągły placek, który przekładamy do formy do pieczenia tarty.
Krok 1 - Tarta porosołowa foto
2
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 10- 15 minut.
Krok 2 - Tarta porosołowa foto
3
Mięso, najlepiej drobiowe obieramy z kości i razem z marchewką drobno siekamy w rozdrabniaczu.
Krok 3 - Tarta porosołowa foto
4
Cebulę obieramy i drobno siekamy (też w rozdrabniaczu) i podsmażamy na maśle doprawiając do smaku solą i pieprzem. Cebulka powinna się zeszklić.
Krok 4 - Tarta porosołowa foto
5
Pietruszkę myjemy i drobno siekamy.
Krok 5 - Tarta porosołowa foto
6
na patelnię, do cebuli, dokładamy mięso z marchewką, mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę.
Krok 6 - Tarta porosołowa foto
7
Dodajemy posiekaną natkę i jogurt naturalny, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem
Krok 7 - Tarta porosołowa foto
8
Farsz przekładamy na zapieczony spód tarty
Krok 8 - Tarta porosołowa foto
9
Z jajka i jogurtu robimy sos, który doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 9 - Tarta porosołowa foto
10
Sosem pokrywamy tartę
Krok 10 - Tarta porosołowa foto
11
Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Krok 11 - Tarta porosołowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 16.02.2014 18:15
zawsze mam problem co zrobić z mięsem z rosołu, a tu proszę, taki prosty sposób
pawlito 22.01.2014 09:27
poczęstujcie bo tak apetycznie wygląda
norweska20 20.12.2013 00:20
nic się nie marnuje -super pomysł
Edith85 20.11.2013 20:57
Bardzo fajny przepis :)
agnieszka214 08.09.2013 14:54
smaczny pomsył
usmiech 04.09.2013 07:14
ciekawy pomysł
MC_S 22.07.2013 22:49
Muszę spróbować.
rjustysia 08.07.2013 21:29
dobry pomysł:) mi zwykle zostają warzywa z rosołu
usmiech 07.06.2013 22:55
fajne i ładnie wyglada
as28 03.06.2013 07:21
pyszne danie
IZABELA29 07.05.2013 10:29
warto wykorzystywać resztki
Barbara/zuza22_85 25.04.2013 12:56
bardzo fajna
Olga_SK 24.04.2013 10:59
tarta w każdej postaci jest pyszna :D
jerzy3 22.04.2013 20:58
u nas niestety mięso nie zostaje po rosole bo wszystko zjadam,ale zapiszę na wszelki wypadek
Aleksandra/Olcia 22.04.2013 19:34
ooo ciekawy pomysl na szybkie danie
Aannkaa82 10.04.2013 21:12
Super pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Rewelacja, szkoda tylko że nie mam formy do tarty :(
SylwiaMagdaSabin 06.04.2013 16:01
znakomity przepis
AURELKA 03.04.2013 21:41
bardzo pomysłowa
MAR3STA 17.03.2013 18:27
świetny pomysł na mięsko z rosołu
Noruas 03.03.2013 23:01
oj, świetny przepis, aż jestem głodna (a jadlam przed chwilą!). Powiedź mi czy tą śliczną formę do tarty masz z jakiegoś sklepu powszechnie dostępnego? Jak możesz napisz mi wiadomość :)
pacpaw 01.12.2012 20:48
tarta porosołowa - czego to człowiek nie wymyśli. Nie dość, że nazwa zachęca to jeszcze również wykonana tarta prezentuje się znakomicie
zuzanna_z 27.04.2012 11:56
fajna
caralajna 12.01.2012 13:53
bardzo mi się podoba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak