Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gulasz góralski z kiszoną kapustą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

baranina bez kości 70 dkg
kapusta kiszona 1/2 kg
cebula 15 dkg
smalec 3 łyżki
mąka 1,5 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
bulion 1,5 szklanki
papryka mielona 1/2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
cukier szczypta
sól

Przepis i sposób przygotowania na: gulasz góralski z kiszoną kapustą

Mięso myjemy i kroimy w kostkę posypujemy solą i częścią mąki.W rondlu rozgrzewamy połowę smalcu wrzucamy mięso i mieszając smażymy na dużym ogniu do zrumienienia.Wlewamy pół szklanki bulionu i dusimy na niewielkim ogniu około 40 minut.Kapustę siekamy wkładamy do garnka zalewamy jedną szklanką bulionu i doprowadzamy do wrzenia,następnie łączymy ją z mięsem dodajemy paprykę,majeranek cukier mieszamy i dusimy jeszcze 30 minut.Na patelni rozgrzewamy pozostały smalec i szklimy na nim posiekaną cebulę oprószamy ją mąką i rozprowadzamy 3 łyżkami zimnego bulionu,wlewamy do rondla dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze kilka minut.Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 12.07.2012 10:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak