Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój żurek.

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 4 laski
majeranek
ziemniaki 3
sól
jajko ugotowane na twardo
cebula
smalec
zakwas na żurek 0,5 butelka
żurek 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Mój żurek.

Kroki postępowania

1
Białą kiełbasę zalewam wodą i zagotowuję. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszam gaz na minimum i parzę kiełbasę. Gdy się już sparzy wyjmuję kiełbasę, obieram flak i kroję na półplasterki.
Krok 1 - Mój żurek. foto
2
Ziemniaki kroję w kostkę i wrzucam do wody po kiełbasie, solę i gotuję do miękkości.
Krok 2 - Mój żurek. foto
3
Gdy ziemniaki sa miękkie dodaję paczkę żurku, który rozrabiam w słoiku z wodą i dobrze rozmieszam. Następnie dolewam pół butelki zakwasu.
Krok 3 - Mój żurek. foto
4
Gdy się żurek zagotuje dodaję kiełbasę.
Krok 4 - Mój żurek. foto
5
Na koniec dodaję cebulkę zrumienioną na odrobinie smalcu i majeranek.
Krok 5 - Mój żurek. foto
6
Podaję z ugotowanym na twardo jajkiem.
Krok 6 - Mój żurek. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 12.01.2012 12:54
pyszna zupka
Beatris 11.01.2012 14:12
Mój mąż za nim przepada.
ziutula
ziutula 11.01.2012 11:07
i mój też , bo jest pyszny..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak