Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dorsz z czosnkiem, cebulą o pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dorsz 1 kg
oliwa 1 szkl.
cebula 5 szt
pomidory 9 szt
czosnek 5 szt
pieprz 1/4 łyżeczki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: dorsz z czosnkiem, cebulą o pomidorami

Dorsza pokroić w dzwonka i posolić. Oliwę zagrzać do temperatury dymienia, włożyć dorsza i połowę posiekanej cebuli. Smażyć mieszając, gdy oliwa nabierze białego koloru, zmniejszyć płomień i dusić ok. 30 minut, aż płyn wyparuje. Cebula ani ryba nie mogą się zarumienić. W drugim garnku zagrzać resztę oliwy, wrzucić cebulę i mieszając zeszklić. Dodać obrane bez pestek pomidory, zagotować na dużym gazie, rozgnieść do utrzymania konsystencji pure\'e. Wtedy dodać do dorsza, dosypać posiekany czosnek i pieprz, garnek przykryć i dusić ok. 5 minut. Po zdjęciu z gazu pozostawić nieruszane przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.05.2012 15:54
Super sprawa.
Marzena34 20.03.2012 16:13
orginalne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak