Sposób przygotowania

Dorsza pokroić w dzwonka i posolić. Oliwę zagrzać do temperatury dymienia, włożyć dorsza i połowę posiekanej cebuli. Smażyć mieszając, gdy oliwa nabierze białego koloru, zmniejszyć płomień i dusić ok. 30 minut, aż płyn wyparuje. Cebula ani ryba nie mogą się zarumienić. W drugim garnku zagrzać resztę oliwy, wrzucić cebulę i mieszając zeszklić. Dodać obrane bez pestek pomidory, zagotować na dużym gazie, rozgnieść do utrzymania konsystencji pure\'e. Wtedy dodać do dorsza, dosypać posiekany czosnek i pieprz, garnek przykryć i dusić ok. 5 minut. Po zdjęciu z gazu pozostawić nieruszane przez 15 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !