Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z truskawkami i słodkim jogurtem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 1 szt
sól
jogurt naturalny 150 ml
cukier puder 1 łyżeczka
woda 1 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z truskawkami i słodkim jogurtem

Ciasto przygotowujemy z 1/2 kg mąki, żółtka i ok. szklanki gorącej wody. Wody ciepłej dolewamy tyle, aby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Na środku układamy mrożoną truskawkę, składamy na pół, sklejając na brzegach.
Gotowe pierogi układamy na obsypanej mąką desce. Wodę zagotowujemy z solą i wrzucamy pierogi partiami na osoloną gotującą się wodę, gotujemy na małym ogniu do ich wypłynięcia, gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Ugotowane pierogi wykładamy na talerze, polewamy jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Z tego przepisu wychodzi 50 pierogów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 15.01.2012 17:42
a tu jak zwykle rozpusta
Monika111 10.01.2012 19:15
Tak szukam przepisu na pierogi z serem,ale chyba zrobię z truskawkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak