Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna ok 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy, pod koniec gotowania solimy. Po ugotowaniu odsączamy z wody i ugniatamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Po wystudzeniu można je przepuścić przez maszynkę lub dobrze ugnieść, a następnie przełożyć na stolnicę. Dodać jajko, mąki i wyrobić ciasto.
Krok 1 - Kopytka foto
2
Z ciasta formujemy wałeczki, lekko je spłaszczamy dłońmi. Kroimy pod skosem.
Krok 2 - Kopytka foto
3
Kopytka możemy prze gotowaniem ułożyć na tacy. Gotujemy je partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu na wierzch wyławiamy je łyżką cedzakową i układamy na durszlaku.
Krok 3 - Kopytka foto
4
Kopytka podajemy z dowolnym sosem, podsmażone w bułce tartej, czy podane w inny, dowolny sposób.
Krok 4 - Kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 05.03.2014 21:48
smaczne kopytka :-)
Katarzyna59 31.01.2014 15:28
fajne kopytka
IKrakowianka 18.05.2013 14:21
uwielbiam takie kopytka
Katarzyna/kate1980 10.01.2012 22:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak