Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa
Risotto:
grzyby suszone 2 dag
oliwa 3 łyżki
bulion drobiowy 500 ml
sól do smaku
masło 2 łyżki
starty Grana Padano 4 łyżki
woda 250 (wrząca)
polędwica wieprzowa 2 sztuki
natka pietruszki 2 łyżki
wino białe wytrawne 125 ml
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową

Kroki postępowania

1
Mięso umyć, osuszyć dokladnie, oprószyć solą i pieprzem i posmarować oliwą. Wsadzić do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Grzyby włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Rozgrzać odrobinę oliwy w brytfannie i na gorącej zrumienić mięso ze wszystkich stron. Włożyc brytfannę do piekarnika i piec ok. 10-12 minut. Wyjąć, przykryć folią aluminiową i odłożyć na 10 minut, po czym pokroić w cienkie plastry - najlepiej po skosie.
Krok 1 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
2
W tym czasie (znaczy już w czasie obsmażania mięsa) odcedzić (zachowując cały płyn) grzyby i pokroić na male kawałki. Cebule obrać i drobno posiekać. Do rondla wlać oliwę i wrzucić cebulę. Smażyć do momentu, aż się zeszkli jedynie, czyli kilka minut.
Krok 2 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
3
Dodać ryż i mieszając smażyć krótką chwilkę, aż ryż pokryje się tłuszczem.
Krok 3 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
4
Dodać grzyby i wymieszać.
Krok 4 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
5
Wlać wino i poczekać, aż się zagotuje.
Krok 5 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
6
Wlać bulion i znów zagotować. Dodać odrobinę soli (nie zapominając, że bulion słony jest) i wodę spod grzybów. Zagotować po raz trzeci, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować 20 minut.
Krok 6 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
7
W połowie gotowania całość przemieszać.
Krok 7 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
8
Wyłączyć ogień pod rondlem, a do risotto dodać masło, starty ser i posiekaną natkę. Dokładnie wymieszać...
Krok 8 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
9
...i rozłożyć na talerze
Krok 9 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto
10
Podawać z plastrami polędwiczki wieprzowej, choć myślę, że i drób sprawdzi się znakomicie.
Krok 10 - Risotto z grzybami z soczystą polędwiczką wieprzową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 02.11.2013 17:54
Bardzo chciałabym zjeść na obiad takie risotto. Muszę się tylko o grzybki postarać :)
Bernadeta1 16.03.2013 00:24
bardzo smaczny taki obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak