Sposób przygotowania

Margarynę rozpuszczamy w rondlu. Mąkę należy przesiać z sodą, cynamonem i cukrem pudrem. Dodać rozpuszczony tłuszcz oraz śmietanę, 1 jajo całe i jedno żółtko. Z podanych skł. zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy mąkę, by się nie kleiło do rąk. Masę wałkujemy na gr. ok. 2-3 mm i wycinamy szklankami, kieliszkami czy foremkami ciasteczka. Blache wykładamy folią lub papierem, układamy na niej ciasteczka i smarujemy rozmąconym białkiem jaja. Wstawiamy do nagrzanego do 170-180 st. piekarnika i pieczemy około 8-10 min. w zależności od piekarnika. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Inspiracją do tych ciasteczek stały się ciasteczka PyzySmacznej - z miodem i cynamonem, troche w innej wersji;))

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    jakie grubiutkie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    fasola

    no udały się :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    ?wietne !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !