Sposób przygotowania

Jako ze niedawno zakończył się sezon dyniowy na ryneczku udało mi się kupić piękna dynie w dobrej cenie, niestety zawiodłam się na przygotowaniu tradycyjnej zupy , była mało wyrazista , miała piękny kolor ale nic poza tym.Dlatego postanowiłam dobrać do niej odpowiednie przyprawy z którymi w tym przypadku nie ma się co oszczędzać.

Dynie wydrążyć z miąższu i pestek okroić ze skórki, i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
Warzywa przełożyć go garnka i zalać rosołem (przepis na naprawdę aromatyczny rosół-bazę , znajdziecie w moim profilu) oraz szklanką wody.Doprowadzić do wrzenia , dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut aż całość zmięknie.
Wszystko zblenderować na gładka masę , lub przetrzeć przez sito.Koniecznie spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowym pieprzem i solą.
Podawać na ciepło przyozdobione łyżeczką kwaśnej śmietany która przełamie delikatny smak zupy.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natasza Edyta

    Dobór przypraw w Twoich przepisach zawsze jest szokujący ! :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    malcik111

    wypróbuję ja na pewno jak tylko moja dynia na ogrodzie urosnie:)P

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !