Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyrazista i ognista dyniowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
rosół drobiowy 2 l
smietana 18%
pieprz 2 łyżeczka
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczka
ziemniaki 500 gr
goździki mielone 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wyrazista i ognista dyniowa

Jako ze niedawno zakończył się sezon dyniowy na ryneczku udało mi się kupić piękna dynie w dobrej cenie, niestety zawiodłam się na przygotowaniu tradycyjnej zupy , była mało wyrazista , miała piękny kolor ale nic poza tym.Dlatego postanowiłam dobrać do niej odpowiednie przyprawy z którymi w tym przypadku nie ma się co oszczędzać.

Dynie wydrążyć z miąższu i pestek okroić ze skórki, i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
Warzywa przełożyć go garnka i zalać rosołem (przepis na naprawdę aromatyczny rosół-bazę , znajdziecie w moim profilu) oraz szklanką wody.Doprowadzić do wrzenia , dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 30 minut aż całość zmięknie.
Wszystko zblenderować na gładka masę , lub przetrzeć przez sito.Koniecznie spróbować i w razie potrzeby doprawić dodatkowym pieprzem i solą.
Podawać na ciepło przyozdobione łyżeczką kwaśnej śmietany która przełamie delikatny smak zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malcik111 21.06.2012 09:13
wypróbuję ja na pewno jak tylko moja dynia na ogrodzie urosnie:)P
Natasza Edyta 14.05.2012 20:25
Dobór przypraw w Twoich przepisach zawsze jest szokujący ! :)
jogobella23 08.02.2012 09:37
super
Małgorzata106 28.01.2012 14:26
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak