Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Sekretem każdej zupy sosu czy galarety , jest odpowiedni podkład , w wielu domach rosół jest tradycyjną zupą na niedzielę, ja stosuje go raczej jako wyrazistą podstawę , którą po przygotowaniu można zamrozić w wygodnych do użycia porcjach, idealnych do podlewania sosów , duszenia i jako baza zup.

Przepisów na rosoły jest wiele mój jest w 100% naturalny i bardzo wyrazisty. Nie lubię dodawania kostek smakowych czy gotowych mieszanek.Dlatego staram się wydobyć ze składników 100% smaku.A sztuczek na to jest kilka.

Porcje rosołową płuczemy , odcinamy kuperki , oczyszczamy z pozostałości piór czy skórek.Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (ważne by wlać więcej wody , jeśli chcemy esencjonalnego rosołu , sporo z niej musi odparować) około 3 litry.Samo mięso doprowadzamy do wrzenia, zbierając szumy z powierzchni i od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie myjemy por i kroimy w plasterki, dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, to samo robimy z pietruszką i marchewką, seler obmywamy i kroimy w kostkę wszystkie warzywa powinny mieć jak najgęściej ponacinana powierzchnie skórki gdyż to parę mm pod nią kryją się wszystkie olejki zapachowe na których nam zależy.


Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    będę taki robić
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    też opalam cebulę tylko dodatkowo ją nacinam , pyszny jest wtedy rosołek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    opalanie cebuli nad gazem jest bardzo niezdrowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Niestety kominek mam tylko na mazurach ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    ja przypiekam cebule na blacie kuchni węglowej
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    malcik111

    ja do tej pory też opalałam , ale niestety po przeprowadzce na płycie juz nie mogę tak robić:( na szczęście u mamy można zawsze zjeść taki tradycyjny rosołek!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    A ja jeszcze nie opalałam niczego, ciekawe, muszę spróbować...
  • 0
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    A przepraszam, o jakim mięsie mowa w przepisie, bo porcji rosołowej do mięs raczej zaliczyć się nie da, tak jak wykwintnego rosołu z porcji nie będzie.
  • -1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    3 l wody na 200 g porcji rosołowej - ależ będzie esencja.....do tego opalona bezpośrednio nad płomieniem cebula i czosnek z całym syfem ze spalanego gazu - samo zdrowie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !