Sposób przygotowania

Przygotować karmel: na patelni (suchej) zrumienić cukier, po czym zagotować go z wodą). Przygotować masę: Śmietankę i mleko gotować z cukrem mieszając i pilnując aby masa się nie przypaliła. Gotować do czasu aż masa zacznie gęstnieć (około 2 do 3 godzin). Pod koniec dodać karmel i wymieszać. Można sprawdzić, czy kajmak jest gotowy w taki sposób: należy odrobinę masy wylać na talerzyk i jeżeli zastyga, a nie rozlewa się masa jest gotowa. Do przestudzonej masy dodać masło i utrzeć wszystko. Gotowe! Można przekładać nim wafle, herbatniki, podawać z owocami, bitą śmietaną czy naleśnikami.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    zrobię to na pewno
  • 0
    original
    Opublikowano

    senninha

    polecam, choć jest czasochłonna!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    o mniam! pewnie wylizałabym miseczkę :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    o. bardzo przydatny przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !