Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w kratkę

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
jajko 1 szt
sól 1 szczypta
cukier puder 8 dag
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 15 dag
Krem:
gruszki 8 szt
herbatniki 80 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
cukier 6 łyżek
dżem morelowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w kratkę

Kroki postępowania

1
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na pół godz do zamrażalnika.
Okrągłą formę do pieczenia (ja miałam z niskimi falowanymi brzegami o średnicy 27cm) natłuścić i wysypać mąką. 2/3 ciasta wyłożyć dno i boki formy. Posmarować dżemem i posypać pokruszonymi herbatnikami.
Krok 1 - Gruszki w kratkę foto
2
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Posypać cukrem zmieszanym z cynamonem.
Krok 2 - Gruszki w kratkę foto
3
Z reszty ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Piec ok. 45 min w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Gruszki w kratkę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 18.09.2013 23:32
sezon na gruszki już jest więc warto wypróbować Twój przepis
caralajna 26.02.2013 08:12
pyszne, uwielbiam gruszki
RenataZ-et 07.10.2012 12:28
Przepięknie wygląda
misia53 04.07.2012 18:15
Czekoladko, łakomczuszku , całe ciasto masz już w brzuszku i na fotkę brakowało , pewnie wszystkim smakowało.
Tatli 19.01.2012 13:37
to ciasto mi przypomina mój pobyt we Włoszech.. pycha
Misiabe 10.01.2012 14:28
Fajne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak