Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn z 50g mąki, drożdży, mleka i cukru i zostawić do wyrośnięcia. Połączyć z resztą mąki, solą, jajkiem i startą skórką z cytryny. Ciasto wyrobić i dodać roztopione i ostudzone masło. Wymieszać i odstawić, przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce. Z żółtkiem i cukrem wymieszać roztarty twaróg, dodać rodzynki i posiekane migdały. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyciąć kwadraty o boku dł. 5 cm. Nałożyć na każdy łyżeczkę nadzienia, złapać za rogi i zgnieść, zakrywając nadzienie. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i położyć, odwracając w płaskim rondlu wysmarowanym masłem. Przykryte, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wstawić do pieca rozgrzanego do temp. 190 st na ok. 40 minut. Podawać lekko ostudzone i posypane cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Tylko je robić, a potem się nimi zajadać.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !