Sposób przygotowania

Makaron gotujemy do miękkości ( ja najczęściej używam świderków).
Pieczarki należy opłukać pod bieżącą wodą i pokroić, cebulę także pokroić na bardzo drobne kawałeczki. To wszystko wrzucamy do rondelka, w którym będziemy gotować sos. Podlewamy delikatnie wodą, wrzucamy dwie łyżki masła, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy warzywa na małym ogniu do miękkości. W tym czasie kroimy pierś z kurczaka na małe kawałeczki, obsypujemy w przyprawie do kurczaka i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wrzucamy do gotujących się pieczarek. Do rondelka dolewamy tyle wody, by pokryła jego zawartość i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie rozrabiamy śmietanę z dodatkiem gorącego sosu i wszystko wlewamy do rondelka. Teraz czas przyprawić do smaku cały sos-najlepiej by sos był dość pikantny, będzie dobrze smakował z delikatnym w smaku makaronem - pieprzem, solą i słodką papryką. Na koniec rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i rozprowadzamy w rondelku. Należy doprowadzić do wrzenia, często mieszając i gotowe. Sosem polać makaron.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !