Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dziad

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: dziad

Ciasto - 25 dag. masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek - piana
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg. jabłek
kakao
Masło utrzeć z cukrem,dodać żółtka,mąkę proszek i na koniec piana. Cisto podzielić na 2 części do 1 dodać trochę kakaodo 2 trochę mąki. Położyć ciasto jasne na to jabłkapokrojone w plastry na to ciemne ciasto. Piec 30-40 minut.
Krem 1,1/2 szklanki mleka
4 łyżki mąki
6 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Zagotować 1 szkl. mleka z cukrem mąkę rozmieszać z resztą mleka ugotować i ostudzić następnie utrzeć z masłem. Na upieczone ciasto ułożyć krem na to wiśnie, pokrojoną w kostke galaretkę posypać rodzynki,orzechy. Polać polewą czekoladową.
Polewa 0,5 kostki palmy
2 łyżki kakao
4 łyżeczki cukru
2 łyżki wody
Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak