Przepis i sposób przygotowania na: dziad
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek - piana
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg. jabłek
kakao
Masło utrzeć z cukrem,dodać żółtka,mąkę proszek i na koniec piana. Cisto podzielić na 2 części do 1 dodać trochę kakaodo 2 trochę mąki. Położyć ciasto jasne na to jabłkapokrojone w plastry na to ciemne ciasto. Piec 30-40 minut.
Krem 1,1/2 szklanki mleka
4 łyżki mąki
6 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
Zagotować 1 szkl. mleka z cukrem mąkę rozmieszać z resztą mleka ugotować i ostudzić następnie utrzeć z masłem. Na upieczone ciasto ułożyć krem na to wiśnie, pokrojoną w kostke galaretkę posypać rodzynki,orzechy. Polać polewą czekoladową.
Polewa 0,5 kostki palmy
2 łyżki kakao
4 łyżeczki cukru
2 łyżki wody
Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje