Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar schować. W grubodennym garnku oliwę rozgrzać, wrzucic cebulę i czosnek i smażyć kilka minut. Dodać paprykę i rozdrobnione pomidory i mieszając podgrzewać. Wsypać ryż i dolać wcześniej schowany wywar z fasoli, doprawić solą i szafranem do smaku. Gotować na dużym gazie i uzupełnić ilość płynu wodą do ok. 1,5 l tegoż. Dodać rybę i ugotowaną fasolę, dusić na średnim ogniu przez ok. 18 minut, aż ryż wchłonie płyn, a reszta wyparuje. Zdjąć z gazu i dać jedzonku trochę odetchnąć.
ZAMIAST TUŃCZYKA MOŻNA ZASTOSOWAĆ INNĄ SZLACHETNĄ RYBĘ MORSKĄ NP. MORSZCZUKA LUB REKINA. WIELORYBA JUŻ NIE BO TO SSAK.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dobre jadło.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !