Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż po marynarsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tuńczyk 500 g
oliwa 2 szkl.
fasola Jaś 200 g
ząbki czosnku 5 szt
papryka 1 łyżeczka
Szafran nitki Prymat do smaku
cebula 1 szt
pomidory 150 g
ryż 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: ryż po marynarsku

Fasolę namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar schować. W grubodennym garnku oliwę rozgrzać, wrzucic cebulę i czosnek i smażyć kilka minut. Dodać paprykę i rozdrobnione pomidory i mieszając podgrzewać. Wsypać ryż i dolać wcześniej schowany wywar z fasoli, doprawić solą i szafranem do smaku. Gotować na dużym gazie i uzupełnić ilość płynu wodą do ok. 1,5 l tegoż. Dodać rybę i ugotowaną fasolę, dusić na średnim ogniu przez ok. 18 minut, aż ryż wchłonie płyn, a reszta wyparuje. Zdjąć z gazu i dać jedzonku trochę odetchnąć.
ZAMIAST TUŃCZYKA MOŻNA ZASTOSOWAĆ INNĄ SZLACHETNĄ RYBĘ MORSKĄ NP. MORSZCZUKA LUB REKINA. WIELORYBA JUŻ NIE BO TO SSAK.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.05.2012 16:45
Dobre jadło.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak