Sposób przygotowania

Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki, 1 szklanka bulionu z kostki rosół wołowy KUCHAREK, 1 łyżka powideł śliwkowych, sól, pieprz czarny mielony Prymat

Przygotować marynatę: składniki marynaty – z wyjątkiem cebul - zagotować wraz z przyprawami Prymat. Cebule obrać i pokroić w plastry. Umyte mięso włożyć do garnka, obłożyć plasterkami 1 cebuli i zalać gorącą marynatą. Przykryć i przechowywać 4-6 dni w lodówce. Codziennie przewracać. Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godz. Mięso przełożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec około 90 min, często skrapiając marynatą lub zimną wodą. Z mąki masła zrobić zasmażkę i rozprowadzić bulionem KUCHAREK. Dodać powidła i wymieszać. Polać pieczeń sosem i chwilę zapiekać.

Podawać pokrojoną w ukośne plastry. Przetarty sos podać w sosjerce

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    ala dzik
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Dziczyzna jak dobrze doprawiona to rarytas - brawo za powidła
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    dobry jest też dzik ala wieprzowina
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sundaytn

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !