Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa marynowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe na pieczeń 2 kg
śmietana 22-procentowa 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżki
sól - -
cebula 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat - -
wino czerwone 1 szklanka
ocet 1/2 6%
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa marynowana

Przygotować marynatę: cebule obrać i pokroić w krążki. Do garnka wlać ocet, wino, ¾ szklanki wody, dodać cebule, ziela angielskie Prymat, liść laurowy Prymat, jałowiec Prymat, cukier i zagotować. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z 1 łyżeczką soli. Mięso natrzeć przygotowanym czosnkiem, a następnie zalać gorącą marynatą. Ostudzić i wstawić na 2 doby do lodówki. Następnie wyjąć mięso z marynaty, włożyć do brytfanny, polać olejem, przykryć i piec 1 godz.30 min – 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Podczas pieczenia polewać marynatą, a później sosem. Gotowe mięso posmarować śmietaną i piec jeszcze 10-15 min. Sos zagotować, doprawić solą, pieprzem Prymat i podać w sosjerce.

Pieczeń pokroić w plastry i podawać z pieczonymi ziemniakami i zieloną fasolką szparagową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 05.06.2011 14:53
mylące zdjęcie
szajba2 16.02.2011 15:22
mnie nigdy nie wychodzi taka pieczeń jak na zdjęciu
berys18 20.12.2010 08:37
sup[er pieczeń na zdjęciu
Barbara55 17.10.2010 15:22
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak