Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki czekoladowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mąka 250 g
jajko 1 szt
marcepan 100 g
białko
masło 25 g
czekolada 100 g
żółtko jajek 1 szt
śmietana 30% 200 g
aromat cytrynowy 3 krople

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki czekoladowe

Wymieszaj masło z mąką, używając noża. Dodaj jajko i wyrób ciasto. Wyłóż nim foremki do babeczek. Zetrzyj na tarce marcepan i wymieszaj go z 25g masła oraz białkiem, by powstała gładka masa. Babeczki wypełnij nadzieniem. Piecz babeczki przez 20min., w 200*C. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, a kiedy ostygnie wymieszaj z żółtkiem. Ubij śmietankę i połącz ją powoli z roztopioną czekoladą. Dodaj aromat i schłódź masę w lodówce. Następnie wypełnij nią babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak