Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone z cebulką i tofu

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 25 dag
drożdże 2 dag
woda 125 ml
sól szcz
cukier szcz
oliwa 1 łyżka
sos arrabiata 100 ml
cebula 1 szt
tofu 1/2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone z cebulką i tofu

W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Make przesiewamy do miski, dodajemy cukier i oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy gęste, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz szybko je zagniatamy, dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy okrągłe blaty jak na pizze i układamy na blaszce. Wierzch ciasta smarujemy pikantnym sosem pomidorowym. Cebule obieramy, kroimy w plasterki, które rozdzielamy na pierścienie i układamy na blatach ciasta. Tofu kroimy w kostkę i również układamy na cieście. Ciasto składamy na pół a brzegi ciasta zawijamy i zlepiamy jak pierożek. Calzone przekładamy na oprószoną mąką blachę do pieczenia.Pieczemy 15 -20 min w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 19.03.2012 18:11
dziekuję
elaa 17.03.2012 16:27
extra
dorota20w 09.01.2012 17:06
sos arrabiata to pikantny sos pomidorowy, włoski - pyszny
caralajna 09.01.2012 16:29
extra! też lubię zdrowo i smacznie :) sos arrabiata to dla mnie nowość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak