Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowy pucharek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder 20 dag
cukier waniliowy 3 szt
śmietana 30% 1/2 litra
smietan-fiks 1 szt
rabarbar 1 (malinowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarowy pucharek

Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać cukrem waniliowym i przykryć pokrywą lub szczelnie zakryć folią aluminiową. Piec ok. 45 min w temp. 185st. Osączyć na sicie, a ściekający sok przelać do garnka i odparować, tak aby zmniejszył o połowę swą objętość. Ostudzić. Rabarbar zasypać połową cukru i dokładnie rozgnieść widelcem. Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Wymieszać z rabarbarem. Dodać trochę odparowanego syropu. Przełożyć do pucharków. Można polać syropem. Ja dodałam odrobinkę fioletowego barwnika spożywczego dla uzyskania bardziej wyrazistego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 21.02.2014 22:45
zapowiada się wyśmienicie
caralajna 02.05.2013 16:21
bardzo ciekawy przepis, rabarbar już niedługo będzie :)
[email protected] 06.03.2013 10:41
wygląda ciekawie muszę spróbować
emeslive 15.04.2012 21:04
Wygląda doskonale!
cooleczka 05.03.2012 18:38
brzmi niezwykle smacznie :)
cooleczka 05.03.2012 18:38
brzmi niezwykle smacznie :)
cooleczka 05.03.2012 18:38
brzmi niezwykle smacznie :)
cooleczka 05.03.2012 18:38
brzmi niezwykle smacznie :)
cooleczka 05.03.2012 18:38
brzmi niezwykle smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak