Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z sezamem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płynny miód 1 1/2 łyżki
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
nasiona sezamu 1 łyżka
sól - -
rosół z kury Kucharek 1 szklanka
Pieprz czarny mielony Prymat - -
Ziele angielskie mielone Prymat 2 łyżeczki
schab bez kości 1 (środkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z sezamem

Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, zielem angielskim Prymat i postawić w lodówce na 2 godz. Następnie mięso zrumienić ze wszystkich stron na oleju z dodatkiem 1,5 łyżki masła. Ułożyć mięso w brytfannie, podlać bulionem i piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Miód rozpuścić w 3 łyżkach wody. Schab często polewać wytworzonym sosem na przemian z roztworem miodu. Po 40 min odwrócić mięso i posypać sezamem. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny, sos zagęścić kulką ugniecioną z reszty masła i mąki, przyprawić solą i przyprawą do zup KUCHAREK i zagotować.

Pokrojony w plastry schab podawać na porcjach sosu, z ziemniakami albo kuskusem i surówką z cykorii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 16.02.2011 15:24
z sezamu bym zrezygnował
Barbara55 17.10.2010 15:19
schab z sezamem coś nowego
Emilia22 29.09.2010 08:44
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak