Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

salsefia zapiekana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szlsefia 1 kg
polędwica wołowa 4 plastry
mąka 2 łyżki
ocet winny 4 łyżki
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
koperek 1 łyżka
ser tarty 60 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: salsefia zapiekana

Salsefię obrać i umyć. W litrze zimnej wody wymieszać z 2 łyżkami mąki i zanurzyć salsefie na kilka minut. Wyjąć, odłożyć do obeschnięcia. Najgrubsze przeciąć tak, aby wszystkie były jednakowej grubości. Zagotować 4 l wody, posolić dodać ocet, włożyć salsefię i gotować 10 minut. Odcedzić. Plastry lekko rozbitego mięsa zawinąć wokół salsefii i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
W garnuszku roztopić masło, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, dodać szklankę wywaru i gotować, mieszając 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem, gałką i koperkiem. Polać salsefię, posypać startym serem i piec 20 min. w 200st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 09.05.2012 09:29
warzywo; jadalna część - korzeń
gusia1000 08.05.2012 11:35
Co to jest salsefia ?
suzana 09.01.2012 12:48
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak