Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki z mąki gryczanej z twarogiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka gryczana 25 dag
jajko 4 szt
szczypiorek usiekany 2 łyżki
mleko 1,5 szkl
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
boczek 10 dag
sól do smaku
twaróg 35 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki z mąki gryczanej z twarogiem

Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wsypać pokrojony w kostkę boczek, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Do miski wsypać mąkę, mleko zagotować, mąkę zalać gorącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Dodać przeciśnięty przez praskę ser twarogowy, żółtka, szczyptę soli i pieprzu, dokładnie utrzeć. Następnie dodać szczypiorek i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać. Łyżką kłaść kluseczki do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gotować około 5 minut, wycedzić. Podawać polane stopionym wędzonym boczkiem z cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 25.06.2012 11:49
smaczne
Motorek 03.05.2012 07:16
smaczne
Kamila/kami007 09.01.2012 10:43
mmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak