Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki nadziewane ryżem i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dag
kostki rosołowe 2 szt
grzyby suszone 5-6 dag
cebula 2 szt
smalec 2 łyżki
boczek wędzony 15 dag
mąka 1 łyżka
śmietana 3 łyżki
wywar z grzybow 1,5 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
kapusta biała 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki nadziewane ryżem i grzybami

Kapustę obgotować, oddzielić liście, grube nerwy zmiażdżyć tłuczkiem. Ryż ugotować na pół miękko w wodzie z dodatkiem kostek rosołowych. Grzyby zamoczyć na 1 godzinę, ugotować, wyjąć z wywaru i drobno pokroić. Pokrojony w drobną kostkę boczek podsmażyć na smalcu, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Do ugotowanego ryżu dodać boczek z cebulą, posiekane grzyby, przyprawić do smaku pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Na przygotowane liście kapusty nakładać porcję ryżu i zwijać gołąbki. Ułożyć ciasno w rondlu, zalać wywarem z grzybów, dodać odrobinę soli i dusić pod przykryciem około 20 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować, przyprawić do smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.06.2013 21:41
Jak dla mnie bomba.
Motorek 03.07.2012 17:17
pycha
zuzanna_z 25.06.2012 11:54
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak