Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone w warzywach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1/2 kg
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
papryka 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat do smaku
mąka 1 łyżka
smalec 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w warzywach

Kroki postępowania

1
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki, usmażyć na patelni, odłożyć.
Krok 1 - Żeberka duszone w warzywach foto
2
Na patelnię wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę. Paprykę najlepiej w 3 kolorach pokroić w kostkę, wsypać do marchewki, wymieszać i chwilę podsmażyć,
Krok 2 - Żeberka duszone w warzywach foto
3
Do podsmażonych warzyw włożyć usmażone żeberka, wlać 2 szkl wody, włożyć liść laurowy, odrobinę pierzu i soli. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, wymieszać z koncentratem, odrobiną wody, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku przyprawą maggi, pieprzem i czosnkiem granulowanym. .
Krok 3 - Żeberka duszone w warzywach foto
4
Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.
Krok 4 - Żeberka duszone w warzywach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 05.04.2013 23:26
uwielbiam :-)
IlonaAlbertos 29.12.2012 14:39
Pyszne są takie żeberka.
Wafelek2601 25.03.2012 21:36
rewelacja
Anna146 09.01.2012 07:01
super pomysł na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak