Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brokuły w sosie holenderskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuły 800 g
ząbek czosnku 1 szt
masło 200 g
żółtko jajek 4 szt
sok z cytryny 2 łyżeczki
natka pietruszki 2 łyżki
szczypiorek usiekany 3 łyżki
koperek 3 łyżki
białe wino 3 łyżki
bazylia 1 łyżka
tymianek 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: brokuły w sosie holenderskim

Brokuły podzielić na kawałki, odciąć kawałek łodygi,resztę obrać, pokroić. Zagotować 2 l wody, posolić, włożyć brokuły i posiekany czosnek, łyżeczkę masła. Gotować 10 minut, odcedzić.
W garnku roztopić masło. W miseczce zmiksować żółtka, sok z cytryny i białe wino, posolić, popieprzyć. Garnek z masłem wstawić do większego garnka z wrzątkiem. Dolać do masła zawartość miseczki, cały czas ubijając mikserem i podgrzewać 5 minut. Sos musi być gładki i kremowy. Wsypać zioła i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.05.2012 00:13
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak