Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa w ziołowej marynacie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wołowe bez kości 1,5-2 kg
czosnek 5 ząbków
sok z cytryny 1 łyżka
rozmaryn 1 łyżeczka
ziarna jałowca 5-6 szt
angielskie ziele 7-7 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa w ziołowej marynacie

Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, naszpikować 3 pokrojonymi ząbkami czosnku i natrzeć sokiem z cytryny. Do miseczki wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, roztarty rozmaryn, zmielone ziarna jałowca i angielskie ziele, pieprz i sól, utrzeć. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso, przykryć i odłożyć do lodówki na 12 godzin. Następnie mięso zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w brytfannie i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 80-90 minut. Podawać na gorąco z sosem ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 30.10.2013 18:00
Fajny pomysł.
Katarzyna59 11.10.2013 07:32
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak