Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bób z klopsikami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 700 g
bułka czerstwa 40 g
cebula 2 szt
jajko 1 szt
boczek wędzony 50 g
oliwa 1 łyżka
pomidory 4 szt
mąka 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
papryka 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
cielęcina 400 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: bób z klopsikami

Ugotować bób w litrze posolonej wody(12min.), odcedzić. Bułkę namoczyć w wodzie i odsączyć. Wymieszać mięso z posiekaną 1 cebulą, jajkiem i bułką, dodać sól, pieprz i paprykę. Uformować jednakowe kulki. Podgrzać 2 szklanki wywaru i do wrzącego wrzucić kulki mięsne, gotować 6 minut na małym gazie. Wyjąć, a do wywaru dolać 2 szklanki wody. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony boczek i zrobić skwarki, dodać drugą, posiekaną cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Gdy prawie się rozgotują, posypać mąką, wymieszać, podgrzewać 5 minut, dolać wywar z gotowania bobu i kulek, wymieszać i dusić 5 min. Przyprawić solą, pieprzem i papryką, dodać koncentrat i podgrzać. Do sosu dodać bób i kulki, zagrzać. Podawać posypane natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.05.2012 00:10
Super.
ronald88 13.01.2012 08:17
super
ronald88 13.01.2012 08:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak