Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalarepa po słowacku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalarepka młoda 1 kg
smalec 60 g
mąka 30 g
cebula 40 g
cukier 1 łyżeczka
kminek 1/2 łyżeczki
ocet winny 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kalarepa po słowacku

Kalarepę obrać, pokroić w plasterki, zalać niewielką ilością posolonego wrzątku, przykryć. Gdy się zagotuje, odkryć i kilka minut gotować aż ulecą ostre zapachy, dogotować przykryte. Posiekaną cebulę zmiękczyć w rozgrzanym tłuszczu, dodać miękką kalarepkę, posypać mąką, dolać trochę wody i kminek, dusić 5 minut pod przykryciem na podkładce. Doprawić solą, octem i cukrem. Podawać z pieczonym lub duszonym mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.05.2012 23:17
Nic, tylko tak robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak