Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś w sosie koperkowo-szpinakowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś 500 g
szpinak 200 g
koperek do smaku
masło do smażenia do smaku
jogurt naturalny 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś w sosie koperkowo-szpinakowym

Łososia przyprawić (jeśli mrożony to wcześniej rozmrozić) i zostawić na jakiś czas w lodówce (ja używam tymianku, koperku, bazylii, delikatnie solę i daję trochę świeżo mielonego pieprzu, można skropić cytryną). Następnie smażymy łososia na maśle - metody są różne, ja używam patelni grillowej, ale można go również zgrillować, lub upiec.

Jeśli chodzi o sos: ten na zdjęciach wyszedł trochę zbyt gęsty, ale nam smakował: pół paczki szpinaku, mały jogurt naturalny i trochę suszonego koperku. Ja osobiście uwielbiam połączenie szpinaku z czosnkiem, więc dodałem tu też 2małe ząbki. Doprawić do smaku (bazylia, trochę soli, pieprzu).

Moim zdaniem - łosoś ze szpinakiem smakuje bardzo dobrze. Do potrawy bardziej cisną się ziemniaki niż ryż (np pieczone, albo gotowane w mundurkach), ale z lenistwa zrobiłem z ryżem :)

Czas przygotowania: (licząc od momentu rozmrożenia łososia) poniżej 30min
Koszt: (za 2 osoby): ~14zł (nie licząc przypraw i masła do smażenia)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 16.02.2013 16:00
fajny przepis i super opisany
Urszula5 22.05.2012 23:27
super
Ada-Gaba 21.04.2012 13:00
smaczne
treonina 28.02.2012 18:03
bardzo fajna potrawa :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak