Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z ziemniakami na ostro

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pół kg
sól
oliwa
ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami na ostro

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy. Do mąki wsypujemy szczyptę dużą soli, kilka łyżek oliwy i podlewamy ciepłą wodą wyrabiając gęste, elastyczne ciasto. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oliwie. Ziemniaki rozdrabniamy, mieszamy z cebulką i spora ilością pieprzu i soli sprawdzając smak. Ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy dużą szklanką kółka, nadziewamy farszem i zawijamy brzegi lepiąc pierogi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 minut. Najsmaczniejsze są obsmażone na oliwie i podane z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 07.05.2014 16:28
fajnie podsmażone
dorota20w 01.10.2012 11:27
dziekuję
Stenka 01.10.2012 07:31
smaczne
dorota20w 09.01.2012 11:28
i smaczne :)
Ewa95 09.01.2012 10:25
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak