Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Saltimbocca, czyli włoskie eskalopki cielęce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sznyclówka cielęca 70 dag
szałwia garść liści
szynka parmeńska 8 plastrów
śmietana kremówka 1/3 szklanki
czosnek 2 ząbki
mąka 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżka
sól - -
Pieprz czarny mielony Prymat - -
wino białe wytrawne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Saltimbocca, czyli włoskie eskalopki cielęce

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na 8 plastrów i rozbić je tłuczkiem do mięsa. Uformować eskalopki i na każdym położyć po kilka listków szałwi i plasterek szynki, docisnąć go dłonią i spiąć wykałaczką. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem Prymat, obtoczyć w niej eskalopki. Na dużej patelni rozgrzać olej z masłem, a gdy tłuszcz zacznie się pienić, dodać posiekany czosnek, ułożyć mięso, smażyć na średnim ogniu 2-3 min z każdej strony. Następnie przełożyć do rondla, patelnię popłukać połową wina, dodać do mięsa i powoli dusić. Po 5 min wlać resztę wina, śmietankę, doprawić solą, pieprzem Prymat. Dusić, aż eskalopki będą miękkie.

Podawać z ryżem i sałatką owocową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 15.02.2011 15:38
włoskie też mogą być
Barbara55 16.10.2010 16:30
wolę polskie eskalopki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak