Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki na kwaśno

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
smalec 80 g
mąka 50 g
cebula 80 g
śmietana 1/2 szkl.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
ocet do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki na kwaśno

Pokrojone w ćwiartki ziemniaki ugotować do półmiękkości w posolonej wodzie z liściem laurowym, odcedzić, wywar ostudzić. Zrobić zarumienioną zasmażkę z posiekanej cebuli, mąki, smalcu i natki, pomieszać z wywarem i posoloną śmietaną i podgotować by sos zgęstniał. Włożyć pokrojone w plastry ziemniaki i gotować do miękkości. Doprawić octem, solą i pieprzem. Podawać do gotowanej wieprzowiny lu z jajami sadzonymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.05.2012 18:23
Lubię tak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak