Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dzika kaczka pieczona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dzikie kaczki 2 sz
włoszczyzna 200 g
słonina wędzona 120 g
smalec 100 g
śmietana 1 szkl.
wino czerwone wytrawne 3 szkl.
mąka 30 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Goździki całe Prymat 4 szt
ocet winny 2 łyżki
sól do smaku
pieprz ziarnisty 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: dzika kaczka pieczona

Przygotować marynatę z warzyw, octu, wina i przypraw. Kaczki sprawić, pokroić, piersi i udka naszpikować słoniną, włożyć do marynaty i odstawić na 2 dni. Ptaki włożyć razem z warzywami do brytfanny, polać gorącym tłuszczem i upiec na rumiano. Miękkie wyjąć i trzymać w cieple. Warzywa posypać mąką i zarumienić, podlać marynatą i zagotować. Zmiksować i wymieszać z posolona śmietaną. Polać kaczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.05.2012 13:08
Nie jadłam.
krokodyl 28.04.2012 13:33
z ryneczku, info z koła łowieckiego gdzie można kupić, Z PARKU :)
IZABELA29 28.04.2012 13:24
z kąd wziąc te kaczki?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak