Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kuropatwy po morawsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuropatwy 2 szt
słonina 120 g
marchew 100 g
pietruszka 60 g
rosół 1 szkl.
wino białe wytrawne 1/2 szkl.
pieprz ziarnisty 5 szt
ziele angielskie 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
tymianek do smaku
sól do smaku
cytryna 1 szt
baleron

Przepis i sposób przygotowania na: kuropatwy po morawsku

Do lodówki na 24 godz. wstawić posolone kuropatwy. W brytfannie stopić słoninę, dodać pokrojone warzywa i przyprawy, całe ptaki i pokrojony w paski baleron. Przykryć i dusić. W połowie dodać rosół wymieszany z winem i udusić. Gdy kuropatwy będą miękkie, przekroić je na połówki, ułożyć na półmisku i trzymać w ciepłym miejscu. Sos odparować, przecedzić i polać ptaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.05.2012 13:01
No tak, extra.
Wojt@s
Wojt@s 02.04.2012 07:53
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak