Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
margaryna 1 szt
mąka 1/2 kg
żółtko jajek 4 szt
śmietana 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 lyzek
proszek do pieczenia 1 lyzka
cukier puder 1 szklanka
cynamon 2 lyzeczki
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Margaryne siekam z maka, dodaje cukier puder ( troszke trzeba odlozyc na posypanie ciasta ), zoltka, smietane, proszek do pieczenia i odrobine soli, zagniatam ciasto, dziele je na dwie czesci, wkladam je do zamrazalnika na pol godziny
jablka obieram i scieram na tarce, kropie sokiem z cytryny by nie sciemnialy, odciskam sok z jakblek i mieszam jablka z bulka tarta, jedna porcje ciasta wyjmuje z zamrazarki i rozwalkowuje je na wielkosc blachy, wylepiam nim dno i boki blachy, naklowam widelcem, wykladam jablka i posypuje je cynamonem, pozostale ciasto albo trzemy na jablka albo urywamy kawaleczki ciasta i ukladamy jeden kolo drugiego by pokryly jablka, ciasto wstawiam do goracego piekarnika 9 180 st. 0 na ok. 40 minut, po wyjecoiu i ostygnieciu posypuje cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak