Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Jajka oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać margarynę (powinna być twarda, dobrze schłodzona). Energicznie posiekać ją szerokim ostrym nożem w drobną kostkę. Dodać żółtka oraz 4 łyżki cukru do mąki z margaryną. Szybko zagnieść elastyczne ciasto, owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki lub na 15 min do zamrażalnika.
Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na dość cienki placek i wyłóż nim blachę (wcześniej wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką). Resztę ciasta ponownie owinąć folią i włóż do lodówki. Schładzać je jeszcze godzinę.
Jabłka obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle z resztą cukru. Posypać cynamonem i odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać kisiel truskawkowy i jeszcze chwilę ubijać energicznie wszystko razem. Piana powinna zabarwić się na jednolity różowy kolor.
Na ułożone w blasze ciasto wyłożyć jabłka, następnie ubite na sztywno białka z kisielem. Odłożoną porcję ciasta wyjąć z lodówki i zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na pianę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Anahi

    Naprawdę polecam :))
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    pyszniutka musi być
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    dekoracyjnie się prezentuje i wygląda na smaczną

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !