Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 10 dag
cukier 6 łyżek
jajko 6 szt
ser mascarpone 25 dag
rum 1 kieliszek
kawa rozpuszczalna 1,5 filiżanki
kakao do posypania
woda 100 ml
biszkopty podłużne 2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu

10 dag cukru rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać rum i wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Resztę cukru ubić z żółtkami na biały krem. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać ser mascarpone, wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą z białek. W wysokim prostokątnym naczyniu układać warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, warstwę kremu i warstwę biszkoptów namoczonych w rumie. Ponownie warstwę kremu i tak do końca. Posypać kakao. Wstawić na 6 godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak