Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karaage

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 g
jasny sos sojowy 3 łyżki
sok ananasowy 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat ½ łyżeczki
sól ½ łyżeczki
czosnek 4 ząbki
imbir świeży 2 cm
mąka ziemniaczana do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
wino białe wytrawne 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karaage

W szklanym naczyniu wymieszać jasny sos sojowy z białym winem, sokiem ananasowym, posiekanymi ząbkami czosnku, imbirem startym na drobnych oczkach tarki oraz solą i białym pieprzem.

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić na plastry. Dodać do przygotowanej marynaty, wymieszać i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.

Mąkę ziemniaczaną umieścić w woreczku foliowym. Dodać do niej plastry kurczaka. Woreczek zawiązać i potrząsać nim dość energicznie przez 5 minut. Obtoczone w mące kawałki kurczaka przekładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 30.10.2012 22:27
świetne
Małgorzata106 21.04.2012 13:51
musi być pyszne
kasienka23 05.04.2012 19:16
fajny przepis
MAR3STA 18.01.2012 22:03
na pewno były bardzo smaczne
Agnieszka_B 10.01.2012 15:23
Jest przepis pochodzący z kuchni japońskiej. Polecam:)
agunesu 08.01.2012 15:19
apetyczne!
treonina 08.01.2012 14:55
Pierwszy raz słyszę o takim daniu :-) z tą nazwą nigdy się nie spotkałam. Wygląda pysznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak