Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yakitori

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 700 g
ciemny sos sojowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
miód płynny 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
czosnek 4 ząbki
imbir świeży 2 cm
por (biała część) 1 szt.
sos worcester 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Yakitori

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do szklanego naczynia. Dodać ciemny sos sojowy, sos Worcestershire, ocet balsamiczny, miód płynny, powidła śliwkowe, posiekane ząbki świeżego czosnku oraz starty na tarce imbir. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Por pokroić na plastry. Na drewniane patyczki nadziewać na zmianę kawałki kurczaka i plastry pora. Szaszłyki grillować około 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 27.02.2012 12:34
wyglądają bardzo apetycznie
caralajna 12.02.2012 22:13
tak przyprawione muszą być wyśmienite
kasiaw 16.01.2012 18:50
ślinka cieknie
anja3107 15.01.2012 15:02
świetna nazwa ;-)
MAR3STA 14.01.2012 14:59
wspaniałe szaszłyki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak