Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki gwiazda karnawału

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna 1/4 kostki
cukier 4 łyżeczki
jajko 4 szt
mleko 1/2 szkl.
sól 1 szczypta
olej 1 litr
cukier puder
cukier waniliowy
whisky 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki gwiazda karnawału

Kroki postępowania

1
Mąkę posiekać z margaryną, zrobić dołek, dodać jajka, cukier, szczyptę soli i kieliszek Whisky (zamiast spirytusu). Starannie wyrobić ciasto. Ciasto wybić ręką albo wałkiem aż powstaną pęcherzyki.
Rozwałkować dosyć cienko. Pokroić na paski szerokości 2-3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku i przewinąć przez dziurkę
Krok 1 - Faworki gwiazda karnawału foto
2
Przygotowane faworki układamy na desce oprószonej mąką
Krok 2 - Faworki gwiazda karnawału foto
3
Olej rozgrzać w rondlu bardzo mocno i wrzucać po kilka faworków, smażąc na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 3 - Faworki gwiazda karnawału foto
4
Faworki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Faworki są puszyste a jednocześnie chrupiące.
Krok 4 - Faworki gwiazda karnawału foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 01.12.2012 19:16
ten smak chyba każdy zna i lubi
ewasylwia 09.01.2012 13:07
pyszności
BernadettaP 08.01.2012 18:43
Wpraszam się do Ciebie na kawkę i faworki :-P
Beatris 08.01.2012 16:18
Ja lubię je też w innych porach roku.
Anna146 08.01.2012 16:05
zabawne jest to, że faworki smakują tylko w karnawale

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak