Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Canneloni z mięsem i riccotą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 350 gram
olej 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
pomidory krojone z puszki 1 szt
ricotta 250 gram
makaron canneloni 16 rurek
mleko 350 ml
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Canneloni z mięsem i riccotą

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso.Dodajemy do niego posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy oregano, jeśli jest świeże, to tylko same listki, bez gałązek, a także połowę pomidorów pokrojonych w kostkę. Smażymy to wszystko na niezbyt dużym ogniu około 10 minut. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Krok 1 - Canneloni z mięsem i riccotą foto
2
Surowe rurki cannelloni napełniamy farszem. Ja pomagam sobie przy tum łyżeczką, którą zatykam drugi otwór , aby nadzienie nie wypływało w trakcie napełniania. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim napełnione rurki. Pozostałymi pomidorami, również pokrojonymi w kosteczkę, obkładamy rurki. Teraz przystępujemy do robienia sosu. Ser ricotta mieszamy z mlekiem,solimy to i doprawiamy czarnym pieprzem. Wykładamy tak przygotowany sos na nasze cannelloni i posypujemy startym żółtym serem. Warto starannie kłaść sos na makaron, by mieć pewność,że makaron ładnie się przepiecze i po upieczeniu nie będzie miał żadnych twardych miejsc.
Krok 2 - Canneloni z mięsem i riccotą foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny.
Krok 3 - Canneloni z mięsem i riccotą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renia1 13.01.2012 13:38
wygląda tak niesamowicie, ze chyba nikt by sie nie mógł oprzeć!
Kas2 08.01.2012 13:48
ja też! z dużą ilością sosu i ciągnącego się sera
Aga20 08.01.2012 13:23
Uwielbiam cannelloni!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak