Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyczka nadziewana kasztanami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyczka 2,5 kg
smalec 100 g
słonina 250 g
koncentrat pomidorowy 20 g
mąka 10 g
sól do smaku
kasztany jadalne 500 g
mleko 1 szkl.
bułka czerstwa 40 g
jajko 1 szt
masło 100 g
cebula 50 g
tymianek 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone wieprzowe 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: indyczka nadziewana kasztanami

Indyczkę sprawić posolić i zostawić na noc w lodówce. Kasztany obrać ze skoki, zalać w rondlu mlekiem wymieszanym z wodą 1:1 i gotować. Gdy będą miękkie przetrzeć, odcedzić i wystudzić. Namoczoną, odciśniętą bułkę wymieszać z usmażoną na maśle cebulą i mięsem mielonym. dodać masę kasztanową, jajo i masło. Przyprawić tymiankiem, gałką pieprzem i solą. Nadzienie nałożyć w podgardle i zaszyć. Ptaka posmarować masłem, położyć na pierś kawałki słoniny i obwiązać sznurkiem. Włożyć do brytfanny plecami do dołu i wstawić do średnio nagrzanego pieca, dolać 1/2szkl. wrzątku, przykryć i piec. Gdy mięso będzie prawie miękkie usunąć słoninę i polewając sosem upiec na rumiano. Usunąć nici i lekko ostudzić. Pokroić i polac sosem z pieczenia zagęszczonym mąką i koncentratem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 11.12.2012 23:00
smakowite
gusia1000 02.05.2012 00:01
Nie robiłam.
ronald88 08.01.2012 16:07
wow nie robiłem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak