Sposób przygotowania

Indyczkę sprawić posolić i zostawić na noc w lodówce. Kasztany obrać ze skoki, zalać w rondlu mlekiem wymieszanym z wodą 1:1 i gotować. Gdy będą miękkie przetrzeć, odcedzić i wystudzić. Namoczoną, odciśniętą bułkę wymieszać z usmażoną na maśle cebulą i mięsem mielonym. dodać masę kasztanową, jajo i masło. Przyprawić tymiankiem, gałką pieprzem i solą. Nadzienie nałożyć w podgardle i zaszyć. Ptaka posmarować masłem, położyć na pierś kawałki słoniny i obwiązać sznurkiem. Włożyć do brytfanny plecami do dołu i wstawić do średnio nagrzanego pieca, dolać 1/2szkl. wrzątku, przykryć i piec. Gdy mięso będzie prawie miękkie usunąć słoninę i polewając sosem upiec na rumiano. Usunąć nici i lekko ostudzić. Pokroić i polac sosem z pieczenia zagęszczonym mąką i koncentratem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    wow nie robiłem
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Nie robiłam.
  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    smakowite

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !