Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
majeranek
bazylia
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 3 lyżki
mąka do obtaczania 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie pomidorowym

Bułkę sparzamy wrzątkiem i odciskamy z wody. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego bułkę ,przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Z masy mięsnej lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, otaczamy je w mące. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Wyjmujemy je na talerz, zaś na wodzie po gotowaniu pulpetów przygotowujemy sos. Pomidory miksujemy i dodajemy do garnka. Podobnie koncentrat-również dodajemy do sosu. Gotujemy około 10 minut-15 minut. Doprawiamy solą , pieprzem, bazylią. Jeśli lubimy możemy dodać łyżkę śmietany. Pulpety podajemy polane sosem pomidorowym. Ja czasem jak mam chwilę wkładam gotowe pulpety do garnka z sosem i gotuję je jeszcze chwilkę na małym ogniu.Wtedy ładnie przechodzą smakiem sosu i wg. mnie są po prostu smaczniejsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia46 30.05.2012 09:03
Właśnie szukałam takiego czegoś. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak