Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa w szarym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała kiełbasa 80 dag
cebula 1 sztuka
pieprz Prymat kilka ziaren
ziela angielskie Prymat 5 ziaren
sól - -
masło 1 1/2 łyżki
mąka pszenna 1 1/2 łyżki
cukier 1 1/2 łyżki
sok z cytryny 1 1/2 łyżki
białe wino 1 1/2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat - -
Goździki całe Prymat 2 sztuki
wino białe wytrawne 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa w szarym sosie

Cebulę obrać, naciąć ją na krzyż i wbić w nią goździki Prymat. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach widelcem i razem z cebulą zalać 3szklankami gorącej posolonej wody, włożyć przyprawy i gotować bardzo na małym ogniu 40 min. Następnie ostudzić kiełbasę w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje. Rodzynki umyć, osączyć i moczyć w winie około 20 min.

Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, ½ szklanki wywaru połączyć z 11/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki i gotować na małym ogniu, stale mieszając, około 10 min. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem Prymat i zagotować. Kiełbasę włożyć do sosu i odgrzać.

Podawać z pieczywem i ćwikłą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 28.03.2011 10:00
ciekawe
Barbara55 16.10.2010 16:29
byle nie szara kiełbasa w białym sosie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak