Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
margaryna 10 dag
cukier 8 łyżek
mleko 1 szkl
jaja 2 szt
amoniak 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki.

Zagotować mleko,dodać amoniak,wymieszać i ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem,dodając margarynę oraz makę,Do ciasta wlać ostudzone mleko i zagnieść a następnie włozyć je na noc do lodówki.Następnego dnia ciasto cienko rozwałkować,wykrawać ciasteczka i piec w tem 180 stopni do momentu zarumienienia się ciastek.Ciastka przed upieczeniem możemy posypać cukrem.Upieczone ciasteczka po ostudzeniu złożyć do szczelnie zamknietego naczynia i mozna przechowywać przez dłuzszy czas.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 11.07.2013 09:03
bardzo apetycznie wygląda ten stosik ciasteczek:)
IZABELA29 05.10.2012 09:17
amoniak kupiony mozna piec ciastka.
Ewa111 27.02.2012 12:10
amoniaczki robiłam dawno temu ,jeszcze w rodzinnym domu,czas wrócić do sprawdzonego przepisu,piramidka misternie ułożona
zuzanna_z 25.02.2012 12:58
super
Mati13 18.02.2012 11:40
bardzo fajny przepis i ładne ciasteczka - trzeba spróbowac
kuklik 09.02.2012 14:18
apetyczne
alaaa 22.01.2012 15:17
smaczne,piekłam już
IZABELA29 20.01.2012 10:50
muszę zrobić z amoniakiem kiedys
Barbara35 15.01.2012 13:33
Pychotka i łatwe w wykonaniu :)
iziona 13.01.2012 08:36
Kiedyś kupiłam amoniak i tak leży, chyba wykorzystam go do tych ciasteczek.
Justyna Jussstiii 08.01.2012 16:05
super
IZABELA29 08.01.2012 11:32
pyszne ciasteczka i
ben-ka 08.01.2012 10:51
caralajna - ciastka maja to do siebie,że im dłużej leżą tym sa bardziej kruche a przy pieczeniu w całej kuchni czuć amoniak:)z tym,że on wywietrzeje i ciasteczkach go nie czuć.
anemon 08.01.2012 09:13
Ja już jadłam ciastka na amoniaku z tym, że nie wiem wg jakiego przepisu robione, ale były bardzo smaczne. Sama jeszcze nic na amoniaku nie piekłam. Twoje wyglądają na pysznie kruche ciasteczka.
caralajna 08.01.2012 08:28
wyglądają fajnie, a smak czymś się różni jak są na amoniaku?
Kas2 08.01.2012 01:34
ciekawy przepis, jeszcze nie jadłam ciastek z amoniakiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak