Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kura w jarzynach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młoda kura 1 kg
wątróbki z kurczaka 130 g
bułka czerstwa 40 g
cebula 120 g
marchew 250 g
seler 120 g
jajko 1 szt
ziemniaki drobne 500 g
ząbek czosnku 1 szt
oliwa 1 łyżka
białe wino 1/2 szkl.
majeranek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cielęcina 130 mielona

Przepis i sposób przygotowania na: kura w jarzynach

Kurę posolić i natrzeć czosnkiem. Bułkę namoczoną i odciśniętą zmielić z wątróbką, dodać mięso i jajko, dokładnie wymieszać. przyprawić ziołami, gałką, pieprzem i solą. Nałożyć nadzienie i zaszyć kurę. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 30 minut, w żaroodpornym, szczelnym naczyniu. Marchewkę i cebulę pokroić w plasterki, a seler w kostkę, ziemniaczki zostawić całe. Warzywa wsadzić na 1 godzinę do naczynia z ptakiem, dolać szklankę posolonego wrzątku. Gdy kura wymięknie dodać wino i jeszcze chwilę ją pomęczyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.04.2012 16:31
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak